D A B O O K E R

Loading...

Как да печелите с онлайн резервации? – част I

Ако вашият бизнес разчита на резервации и срещи за своите приходи, тогава начинът, по който клиентите ви могат да правят тези резервации е важен. Когато нямате система за онлайн резервации, има голяма вероятност да пропускате средства, готови да влязат във вашия бюджет. 

А ако имате такава на уебсайта си, но не срещате ползата, запитайте се защо? Тъй като онлайн резервационна система, с подходяща функционалност и правилно приложена, следва да отвори вратата за повече резервации, повече клиенти и да по-добри възможностите за приток на повече пари към вашия бизнес.

Има система, има бизнес

Ако съществува онлайн резервационна система, която е лесна за използване и налична за различни устройства и платформи, хората ще я използват. Отличен пример за това е туристическата индустрия, където онлайн резервациите са предпочитани от 50-80% от пазара в различни европейски страни. Отчитайки и свързаният характер на съвременния живот със смартфона и други подобни устройства, изборът на онлайн резервиране изглежда като безспорен фаворит.

С онлайн резервацията предлагате услуга, която е бърза и лесно достъпна за вашите клиенти; конвертирате запитвания в потвърждения, докато потребителите са на вашия уебсайт (онлайн платформа); без забавяне реализирате „връщането към тях“ във възможност за резервация; превръщате разглеждането на услуги от вашия каталог в уговорена среща или час за посещение по всяко време на денонощието, защото онлайн резервациите са достъпни 24/7.

Лоялни клиенти и повторни резервации

Завръщането на клиентите за повторно ползване на услугите е крайъгълен камък за увеличаване на приходите в дългосрочен план. Те не само са източник на многократни продажби, но също така лоялният клиент харчи с 30% повече, отколкото нов клиент (източник: Invesp). 

Добавената стойност, която получавате от лоялни клиенти – като посланици на вашата марка, е под формата на доверие и реклама “от уста на уста”, която се оказва фактор и за връщащата се база от клиенти. Добре премислена и развита система за онлайн резервации като DaBooker може да насърчи лоялността по различни начини:

– лекота на използване – клиентите се връщат, когато няма сложни процедури и изчакване, защото резервацията или уговорката на среща с вас е удоволствие;

– автоматизирани известия – комуникацията е гладка с потвърждение или напомняне по имейл/ sms, защото цените времето им;

– удобен интерфейс – лесен достъп до акаунта осигурява на клиентите контрол върху собствените им резервации и удобен начин да повторят поръчка или среща;

– клиентска база – познавате клиентите си по-добре и разполагате с информация за персонализирани оферти и услуги, предлагайки им качествено обслужване. 

Нереализирани срещи, пропуснати ползи

Пропускането на часове поради неявяване на клиента може да нанесе сериозен удар върху приходите и печалбата. За пример може да се вземе козметичен салон или СПА, които седмично имат 200 лв. в неявили се клиенти, като сумите на загубените приходи могат да надхвърлят 10 000 лв. годишно. Така “заплатената” цена може да доведе до драстично намаляване на печалбата или да я доведе до нула, при заложени ниски маржове в бизнес модела.

Наличието на онлайн резервационна система може да намали отпадащите ангажименти чрез автоматизирани напомняния за среща. Изпращането на известия до клиентите отговаря най-напред за запазването на час/ среща, което увеличава вероятността те да следват резервацията си. 

Впоследствие при необходимост клиентите могат сами да разсрочат или анулират запазените часове и уговорени срещи, така че да не блокират вашето време в очакване, когато няма да се явят. Разбира се, още по-добре е, ако запълните веднага свободното място в графика си с нова среща. 

За още примери прегледайте и част II на статията за печалба с онлайн резервации.