D A B O O K E R

Loading...

FAQs

Rogan floating object
Rogan floating object Rogan floating object Rogan floating object
Rogan background shape image

Не намирате отговор на своя въпрос?

Свържете се с нас тук или звъннете: +359 883 505 602 

 

Лесно е. Добавете поне една услуга и поне един служител, за да започнете да използвате резервационна форма от DaBooker. Стартирайте още сега.

1. Добавяне на услуга

Услуга може да е всяка дейност, за която клиентите ви могат да запазват часове/ срещи през вашия уебсайт. Уебсайтът ви може да е на собствен домейн или да използвате поддомейн като yourbrand.dabooker.com.

1.1 Влезте в административния панел, достъпен за вас през yourbrand.dabooker.com, със своите потребителско име и парола. Изберете секция Услуги от менюто вляво.

1.2 Зарежда се страница с информация за вашите услуги. Кликнете на бутон Добавете категория. Посочете наименование на категорията и потвърдете записа.

1.3 Добавете услуга към категорията като кликнете на бутон Нова услуга, намиращ се горе вдясно на екрана.

1.4 Появява се странична лента, където въвеждате информация за услугата. Задължителните параметри са: име, категория, продължителност, служител и цена.
Ако желаете, можете да посочите допълнителни параметри – снимка и галерия на услугата, буферно време, капацитет и т.н., екстри и настройки за интеграции. Въведете желаното от вас в  отделните табове. Вижте повече за конфигуриране на услуги в DaBooker.

След като е запазена услугата следва да се появи в списъка – всички услуги и по категория.

2. Добавяне на служител

Служител може да бъде този, който предоставя услуги на клиентите – пр. консултант, треньор, лекар, специалист и др. Всеки служител може да предоставя индивидуално конфугирирани услуги, може да има свой собствен график и различни настройки, може да има и индивидуална резервационна форма (според абонаментния план).

2.1 Влезте в администраторския панел, достъпен за вас през yourbrand.dabooker.com, със своите потребителско име и парола. Изберете секция Служители от менюто вляво.

2.2 Зарежда се страница с информация за вашите служители. Кликнете на бутон Нов служител.

2.3 Появява се странична лента, където да въвеждате информация за служителя.

В първия таб определяте основните данни за служителя. Зaдължителни за въвеждане са: име, фамилия и имейл. Останалите детайли – снимка, потребител, телефон, бележки и т.н. са опционални.
Във втория таб следва да поставите отметка в квадратчето до услугата, която сте създали на първата стъпка, за да назначите новосъздадения служител към тази услуга.

Може да зададете и други настройки за служителя (индивидуална цена и капацитет на услугата, индивидуално работно време и почивки, отделни почивни дни). Вижте повече за конфигуриране на служители в DaBooker.

След като конфигурирате служител, кликнете върху бутона Запис в долния десен ъгъл на диалоговия прозорец. Служителят трябва да се появи в списъка.

3. Добавяне на форма за резервации

За извършване на резервации от вашите клиенти е нужно да добавите един от трите типа форми за резервации към страница от вашия уебсайт (или от мини-уебсайта на поддомейн като yourbrand.dabooker.com).

В DaBooker има три форми, през които може да се запазват часове/срещи: каталог с търсачка, резервация стъпка-по-стъпка (запазване на час) и каталог от услуги. Вижте повече за всяка от тях като последвате линковете.

За бърз старт ще използваме резервацията стъпка-по-стъпка.

3.1 Вграждане на DaBooker

В административния панел от менюто вляво избирате Вграждане на DaBooker. Зарежда се страница, на която за всеки тип форма има код:

– Запазване на час
<iframe style=“min-height: 600px;width: 100%;“ src=“https://yourbrand.dabooker.com/booking“></iframe>
– Каталог услуги
<iframe style=“min-height: 600px;width: 100%;“ src=“https://yourbrand.dabooker.com/catalog“></iframe>
– Каталог с търсачка
<iframe style=“min-height: 600px;width: 100%;“ src=“https://yourbrand.dabooker.com/search“></iframe>

3.2 Ако искате да ползвате DaBooker на собствен уебсайт и домейн, копирайте кода и го поставете чрез HTML на страницата, която желаете. Така ще се визуализира избраната форма от DaBooker на желаната страница и вашите клиенти могат да правят резервации директно от там.

3.3 Ако искате да ползвате DaBooker от мини-уебсайт и поддомейн в DaBooker (пр. yourbrand.dabooker.com), страниците с форми са вече готови и заредени. Налични са в раздел Страници на менюто вляво. Може да избирате кои да бъдат видими (Запазване на час, Каталог услуги, Търсачка) и използвани от вашите клиенти за записване на час/ среща.

Научете повече за визуалните настройки на мини-уебсайтa от DaBooker.

4. Управление на резервации

След като има записан час/ среща от клиент през вашата уебстраница, може да управлявате резервацията през администраторския панел.

4.1 Изберете Резервации от менюто вляво. Зарежда се страница с всички резервации за отбелязания период, които може да филтрирате по различни критерии.

4.2 Записаният час/ среща може да има различен статус.
Първоначалните настройки са за статус “Изчакване” по подразбиране, т.е. необходимо е администратор да одобри резервацията. Това е възможно чрез промяна на статус на резервацията (Одобрение, Изчакване, Отмяна, Отказ) през контролите на същата. Когато кликнете върху бутон Редакция може да коригирате параметрите по резервацията.
Последвайте линка, за да разберете повече за Основните настройки за резервации на DaBooker.

Бързият старт е въведение, което току-що преминахте успешно. Виждате, че DaBooker не е сложен за използване и с лекота може да приемате и обслужвате резервации.

Препоръчваме ви да се запознаете и с разширените фунции в допълнение към описаните тук. Например, конфигуриране на услуги и екстри към тях, индивидуални графици и почивки за служители, няколко локации на бизнеса, групови срещи, интеграции с Google Calendar и Zoom за онлайн събития, онлайн разплащания и други.

Чувствайте се свободни да разглеждате документацията и намирате полезното за вас. Превърнете резервацията в удоволствие за клиентите с DaBooker.

Приятна и успешна работа – нека DaBooker служи на вашия бизнес и спомага за вашето благополучие!

Опцията за плащания през Услуга от PayPal може да намерите като отидете на страница Настройки отворите Плащания. Активирате опцията и след това може да изберете дали да използвате Тестови режим или директно да конфигурирате с реалните настройки на вашия PayPal акаунт.

1. Влизате в своя PayPal акаунт като въведете потребителското си име (имейл) и парола.

Ако нямате вече създаден, регистрирайте се като следвате указанията на PayPal. Изисква се потвърждение на имейл адреса, като последвате изпратения ви от PayPal линк, въвеждане на избрана от вас парола. След верификация на вашия акаунт въведете изискваната информация за вашия бизнес и настройки за разплащанията.

2. Директно може да последвате този линк: https://developer.paypal.com/developer/accountstatus/

Зарежда се страница с информация от вашия профил. В лявата страна има меню, от където избирате “My Apps & Credentials”.
В полето “REST API apps” следва да създадете ново приложение (App) или да ползвате вече съществуващо.

Sandbox e тестова среда, която имитира реалната среда на PayPal. Sandbox API Credentials ползвате за Тестовия режим при конфигуриране, а Live Client ID и Live Secret са за реални плащания.

3. Копирате данните от полетата Client ID и Secret. За тестови такива отивате на Manage Accounts, точно до бизнес акаунта, който искате да ползвате в заявката си. Избирате View/Edit account и отивате в раздела с API идентификационни данни (API credentials).

4. Влизате в админ панела на DaBooker, страница Настройки и избирате Плащания. Проверявате дали е включена Услуга от PayPal – метод за онлайн разплащане, и Тестови режим, като активирате двете опции.

Въвеждате съответните копирани Client ID и Secret от вашия акаунт в PayPal в полетата Тестови Client ID и Тестови Secret. Натискате бутона Запис.


1. Свързване на Служител и неговия Google календар

Всеки служител влиза със своя профил в системата на DaBooker. Отваря се диалогов прозорец Служител и се кликва върху бутона до опцията Google календар.

Служителят бива пренасочен да изберe своя акаунт в Google. След избора, ще бъдe върнат в своя профил в DaBooker с избрания от него имейл на Google Календар.
Aко акаунтът е свързан успешно, бутонът трябва да промени цвета от син на червен.

2. Отстраняване на грешки при свързването
Ако служител изпитва някои от следните затруднения по време на връзката, моля, конфигурирайте систематa за сигурност, така че да не блокира заявки от Google.

Примерни съобщения:
2.1 “Not Acceptable! An appropriate representation of the requested resource could not be found on this server. This error was generated by Mod_Security.”
2.2 “Forbidden. You don’t have permission to access this resource.”

Кликнете върху полето за URL адрес на използвания от вас браузър, след което моля изтрийте тази част в края на URL адреса: “=https://www.googleapis.com/auth/calendar”и натиснете Enter.

Опции на интеграцията

3. Клиентска идентификация и парола (Client ID и Client Secret)
Автоматично настроено.

4. Уеб адрес (URL) за пренасочване
Автоматично настроенo според избрания от вас собствен домейн или субдомейн на dabooker.com (при поръчка на вашия абонамент), където вашите потребители достъпват системата за резервации.

5. Заглавие на събитие
Опция за конфигуриране на заглавието на събитието, което ще се показва в Google Календар. Работи със шаблоните (placeholders) от страницата за Известия, така че за да зададете заглавието, ще трябва да копирате шаблоните от страница Известия и да ги поставите тук. Шаблоните са достъпни като кликнете върху “</> Преглед шаблон за имейл” в страница Известия на DaBooker.
Автоматично настроено.

6. Описание на събитие
Опция за конфигуриране на описанието на събитието, което ще се показва в Google Календар. Работи със шаблоните от страницата за Известия, така че за да се визуализира информацията за събитието, ще трябва да копирате шаблоните от страница Известия и да ги поставите тук. Шаблоните са достъпни като кликнете върху “</> Преглед шаблон за имейл” в страница Известия на DaBooker.

7. Добавяне на резервации “в изчакване”
При активиране на тази опция, ангажиментите (срещи, резервации) със статус Изчакване ще бъдат добавени към календара на служителя.

8. Добавяне на информация за присъстващи
При активиране на тази опция, служителите виждат участниците, които присъстват на срещата в събитието на Google. Можете да споделите събитие с потребители, като ги добавите като присъстващи. Това поставя събитието в календара им.
Клиентите няма да виждат другитe участници на същата среща в календара на Google.

9. Присъстващите да са видими за клиентите
При активиране на тази опция вашите клиенти ще виждат другите участници в събитията в Google Календар, ако решат да добавят насрочена групова среща в своя Google Календар.

10. Изпращане на известия за събития
При активиране на тази опция, системата изпраща имейл известия с покана до вашите клиенти. Тази опция може да се активира, само ако е включена опцията Добавяне на информация за присъстващи.

11. Премахване на заетите часове във външния календар
При активиране на тази опция, времевите интервали, които са заети в Google Календарите на служителите се премахват от работните графици в DaBooker. Следователно тези времеви интервали, заети във външния за системата Google календар, също така няма да бъдат достъпни за резервация от клиенти.

Моля, обърнете внимание:
За сработване на двупосочната синхронизация с Google, вашите служители трябва да задават статусите на събитията в своите Google Календари като Зает (Busy). По този начин времевите интервали, заети от тези събития, се премахват от календара на DaBooker.

12. Премахване на буферно време в Google събитияПри активиране на тази опция, буферните времена за всяка услуга, ще бъдат добавяни в събитията на Google Календар на съответния служител. Така служителят ще добавя събитие в Google, което би припокривало неговото буферно време на срещата/услугата, резервирана в DaBooker.

13. Максимален брой отказани събития
Тук можете да зададете максималния брой събития, които могат да се върнат от Google Календарите на вашите служители в календара на DaBooker. Тези събития няма да бъдат видими, тъй като засягат само наличните за резервация времеви интервали в календара на DaBooker.

Моля, обърнете внимание:
Синхронизацията с Google Календар в момента не се поддържа за Събития, а само за Услуги. Така че, ако използвате Събития в DaBooker и сте назначили служители към тях, те няма автоматично да имат събитията от DaBooker в своя Google Календар.

След въвеждане или (де)активиране на избраните от вас опции, натиснете бутона Запис, за да запазите корекциите.

Опцията за плащания през Услуга от Stripe може да намерите като отидете на страница Настройки отворите Плащания. Активирате опцията и след това може да изберете дали да използвате Тестови режим или директно да конфигурирате с реалните настройки на вашия Stripe акаунт.

1. Влизате в своя Stripe акаунт като въведете потребителското си име (имейл) и парола.

Ако нямате вече създаден, регистрирайте се като следвате указанията на Stripe. Изисква се потвърждение на имейл адреса, като последвате изпратения ви от Stripe линк, въвеждане на избрана от вас парола. След верификация на вашия акаунт въведете изискваната информация за вашия бизнес и настройки за разплащанията.

2. Зарежда се страница с информация от вашия профил.
В лявата страна има меню с групиранa такава, касаеща финансовия поток (плащания, баланс, клиенти, свързани акаунти, продукти, отчети) и друга за настройки на вашия акаунт (за разработчици, тестови данни и настройки).

В основното поле на Home страницата са вашите тестовите и реални API ключове и пароли. За целите на първоначално настройване на плащанията в DaBooker препоръчваме да използвате тестовите. Когато се уверите, че интеграцията е успешна изключете тестовия режим и въведете реалните API ключ и парола.

3. Влизате в админ панела на DaBooker, страница Настройки и избирате Плащания. Проверявате дали е включена Услуга от Stripe – метод за онлайн разплащане, и Тестови режимкато активирате двете опции.

Въвеждате съответните Tестови Publishable Key (Test Publishable Key) и тестови Secret Key (Test Secret Key) от вашия акаунт в Stripe. Натискате бутона Запис.

Моля, обърнете внимание:
Изисква се SSL сертификат за PCI съответствие, за да се обработват плащания на вашия сайт. За реални разплащания през Stripe, се изисква да възлизат на минимум 0.50$, за да може плащането да работи. Ако зададете по-малко от 0.50$ за някаква услуга, плащането Stripe Live няма да работи.

 


1. Влизате в своя Zoom акаунт като въведете своите потребителско име (имейл) и парола.

Ако нямате вече създаден, регистрирайте се като следвате указанията на Zoom. Изисква се потвърждение на имейл адреса, като последвате изпратения ви от Zoom линк, въвеждане на избрана от вас парола. Пропуснете за момента добавянето на още потребители като натиснете Skip.

2. Зарежда се страница с информация от вашия профил. В лявата страна има меню с групирани PERSONAL и ADMIN настройки.
При ADMIN настройките отваряте падащото меню на Advanced и избирате App Marketplace.

3. Зарежда се прозорец, където следва да потвърдите съгласие с условията за ползване, за да създадете апликация. След визуализация на страницата App Marketplace oт горната меню лента при Develop избирате Build App.

4. Може да се изиска отново вашето съгласие преди да се зареди страницата Choose your app type. На нея се насочвате към JWT апликация и натискате бутона Create.

Зарежда се прозорец, където следва да посочите име за апликацията. Въведете текст по ваш избор и натиснете бутона Create.

5. Следващата стъпка включва въвеждане на основна информация за апликацията, където има три задължителни за попълване полета. При Basic Information добавяте Company Name – името на вашата компания, а в Developer Contact Information посочвате вашето име и имейл адрес при Name и Email address. След това натискате бутона Continue.

6. На екрана се визуализира информация за App Credentials. Тази информация следва да поставите в DaBooker, за да свържете системата с вашата Zoom апликация.

6.1 Натиснете бутона Copy при полето API Key и отворете BusinessBookin. Отидете на страница Настройки в DaBooker и отворете настройките за Интеграции. Изберете таба, именуван Zoom. Поставете копирания API Key от Zoom в полето Клиентски ключ (Client Key) на тези Zoom настройки.

6.2 Върнете се отново във вашата Zoom апликация и натиснете бутона Copy при полето API Secret. Отидете обратно на страницата на DaBooker и аналогично поставете копирания API Secret в полето Клиентска парола (Client Secret) в таба за Zoom настройки. Натиснете бутона Запис в долния десен ъгъл с така въведените API Key и API Secret. Вашата Zoom апликация вече свръзана с DaBooker.

Свързване на служители и събития със Zoom

7. В администраторския панел на вашия DaBooker изберете страница Служители от меню лентата вляво.

8. Изберете служителя, който желаете да свържете със Zoom. В основния таб Детайли вижте Zoom потребител, където пти отваряне на падащото меню ще откриете Zoom потребителя, който въведохте при създаването на вашата Zoom апликация. Изберете го и натиснете бутона Запис.

Възможно е да свържете всеки служител с различен Zoom потребител, за да имат отделни Zoom акаунти за срещите. Това може да реализирате като отидете отново в профила си в Zoom и изберете User Management от ADMIN настройките в лявата меню лента. От падащото меню натиснете Users. Ако избраният от вас план за Zoom позволява, имате отключени настройки за +Add Users. Натиснете този бутон, за да добави нов потребител.

Зарежда се прозорец, където въвеждате имейл адрес и избирaте Basic за тип потребител User Type. Натиснете бутона Add, за да добавите потребителя.
Сега се върнете в админ панела на DaBooker и от страницата Служители изберете служителя, който желаете да свържете със Zoom. Сега вече в падащото меню на Zoom потребител има нов потребител за свързване.

9. За свързване на събитие от DaBooker със Zoom следвайте същия принцип. В админ панела отваряте страница Събития и създавате Ново събитие и редактирате вече съществуващо. В таб Детайли при Zoom потребител задавате избрания от вас и запазвате настройките като натиснете бутона Запис.

Свързване на услуги със Zoom

10. В администраторския панел на вашия DaBooker изберете страница Услуги от меню лентата вляво.

11. Изберете услугата, която желаете да свържете със Zoom.
В последния таб Настройки при избор на Интеграции следва да се появи опция за активиране/деактивиране на свързване със Zoom. Опцията е активна, когато има вече добавена апликация в DaBooker. След направения от вас избор натиснете бутона Запис, за да запапазите настройките на услугата.

Известяване за срещи в Zoom

12. В админ панела на вашия DaBooker изберете страница Известия от меню лентата вляво.

За имейл известия:

12.1 Към клиенти – кликнете върху таб До клиент и изберете известие Резервацията е одобрена. Във формата вдясно се визуализира съдържанието на съобщението. В горния десен ъгъл има Преглед на шаблон за имейл. От падащото меню кликнете върху %zoom_join_url% и така ще копирате тази команда. Поставете копираното в текста на съобщението и по този начин ще зададете мястото, където ще се визуализира линка към участника за онлайн срещата в Zoom.
За услуги, предлагани он- и офлайн, когато няма създадена среща за конкретния час към потребител в Zoom акаунта (свързан с DaBooker и съответния служител, предоставящ услугата) не се изпраща линк за онлайн среща.

12.2 Към служители – кликнете върху таб До служител и изберете известие Резервацията е одобрена. Във формата вдясно се визуализира съдържанието на съобщението. В горния десен ъгъл има Преглед на шаблон за имейл. От падащото меню кликнете върху %zoom_host_url% и така ще копирате тази команда. Поставете копираното в текста на съобщението и по този начин ще зададете мястото, където ще се визуализира линка към служителя за онлайн срещата в Zoom.
За услуги, предлагани он- и офлайн, когато няма създадена среща за конкретния час към потребител в Zoom акаунта (свързан с DaBooker и съответния служител, предоставящ услугата) не се изпраща линк за онлайн среща

За SMS известия:

12.3 Към клиенти – аналогично на настройките на имейл известия, през опциите в таб До клиент.

12.4 Към служители – аналогично на настройките на имейл известия, през опциите в таб До служител.

Пример:
Услуга, предлагана он- и офлайн с custom fields въпрос със задължителен отговор и опции за провеждане: в офис или онлайн.

I. Резервациите са настроени със статус Изчакване.
Появява се нова резервация за услугата, клиентът и служителят получават автоматично имейл. Администратор преглежда заявката за резервация – дали е за онлайн или не. Сменя статуса на Одобрение и DaBooker автоматично създава среща към потребителя в Zoom акаунта.

II. Резервациите са настроени със статус Одобрение. Автоматично се създава среща в Zoom (независимо дали клиентът е маркирал при custom fields въпроса онлайн сесия или в офис).

Допълнителни настройки за Zoom интеграцията

13. В админ панела на DaBooker – страница Настройки > Интеграции > Zoom

13.1 Заглавие на среща: %reservation_name%

13.2 Програма на среща: %reservation_description%

13.3 Създаване на Zoom срещи за резервации “в изчакване” – вкл/изкл.

Активирането на опцията предполага автоматично създаване на срещи в Zoom и за резервации В изчакване, като в известията към клиент и служител се съдържа съответния линк за достъпване на онлайн срещата.
По подразбиране тази опция е деактивирана, което означава, че онлайн срещи ще се създават само за резервации със статус Одобрение.

14. Настройка на Име на изпращач – имейл известия:
14.1 В страница Настройки избирате Известия и въвеждате или коригирате текста в поле Име на изпращач.
14.2 Ако използвате системата на субдомейн към DaBooker, може да е необходимо да коригирате текста и на още едно място. В Админ панела отваряте WP Mail SMTP и избирате Settings – General и въвеждате или коригирате текста в поле From Name.